elemek/kereses_bg.png
SzórólapokRólunkInformációkKapcsolatAjánlatkérés+36 (70) 5000-133

Információk

Trapézlemez,cserepeslemez,síklemez szállítási és tárolási útmutató

 

 1. Szállítás és tárolás

 

 • Hosszú lemezek rakodását annyian végezzék,  hogy a lemezeket, egyiket a másikon ne húzzák végig, a lemezek meghajlását meg tudják akadályozni, kizárólag a profilozás helyén fogják meg a lemezt, ahol legnagyobb a merevsége. A lapok egymáson vagy földön való húzása a bevonat sérülését okozhatja.
 • Amennyiben a lapokat hosszabb ideig kívánják tárolni (max. 3 hónap) feltétlenül vegyék le a védőfóliát. Védőfóliával rendelkező lemeznek a lakkfelülete napsugár és nedvesség hatása alatt megsérülhet, továbbá nehézségek léphetnek fel a védőfólia vagy maradékragasztó eltávolításában.
 • Tárolás idején védjék a hőmérséklet és nedvesség hirtelen változásaitól, ezek a pára kondenzációját eredményezhetik. Ennek elmulasztása a lemezen fehér foltok (horganyozott lemez) vagy fekete foltok (alucink lemez) keletkezését, továbbá a lakkréteg (bevont lemez) sérülését eredményezheti. Ezért is a termék hosszabb tárolása száraz és szellős helyen ajánlatos, agresszív közegtől elzárva, közvetlen napsugárzás és víz hatásától védve.
 • A termék a talajtól min. 20 cm távolságba legyen elhelyezve.
 • A lapok közé távolságtartókat helyezzenek el, vagy állítsák élükre, pl. a falnak támasztva.
 • Nyílt területen történő rövid tárolás szüksége esetén (szerelés idejére) állítsák a lapokat döntött pozícióban (nedvesség elvezetése érdekében).  Szellőzését biztosítva az alap védelmét biztosítják.
 • Ügyeljenek arra, hogy a lemez egész felülete száraz legyen.

 

 1. Lemez vágás

 

 • Hőhatást eredményező szerszámok alkalmazása tilos (hirtelen hőmérséklet emelkedés) pl. sarokcsiszolók. Ezen szerszámok alkalmazása a szerves és horganyozott felület sérülését  és korrodálását okozza. A tárcsa alól szóródó forró reszelék beleolvad a festékbe és lemezbe, ezzel korróziós gócok keletkeznek. Ezért nem ajánlott a lemez tárolási helyének közelében csiszoló szerszámgépeket alkalmazni. A megfelelő szerszám a vibrációs olló.  Egy darabban nem ajánlatos cserepeslemezek esetén 5,75 m-nél hosszabb (Kingas, Diament) vagy 5,97 m-nél hosszabb (Germania, Talia), trapézlemezek esetén profíltól függően 6-12 m-nél hosszabb lemezeket alkalmazni, az anyag hőterhelés alatti tágulása miatt, valamint a termék rakodása, szerelése, megmunkálása idején felléphető sérülésekre való tekintettel.  A lemez felületének nedvesség vagy mechanikus sérülések okozta  sérülései az esetleges reklamációkat ellehetetlenítik.

 

 1. Karbantartás

 

 • A lakkfelület az átlagos éghajlati viszonyok hatására konkrét környezeti osztályozásban, a PN-EN 12944-2:2001 szabvány szerint hosszabb időszakokban (garancia ideje alatt) nem változik meg annak feltételével,  hogy megfelelőképpen karbantartják, azaz rendszeresen lemossák, korróziót eredményező anyagokat tőle távol tartják, és jelentős szennyeződését megakadályozzák.
 • Ezen időn belül a felület változatlan marad, esetlegesen egyenletesen és egységesen változhat a külső megjelenése, pl. a szín és máz lassú változását okozó mattosodás.
 • Rohamszerű romlását okozhatja a felületre extrém vagy nehéz körülmények hatása, mint magas szintű UV sugárzás,  káros füstök közvetlen hatása, eső által nem mosott felületek.
 • Ügyeljenek arra, hogy a szereléshez használt szerszámok jó állapotban legyenek, az anyag károsodását ne okozzák.
 • A szerelést követően fordítsanak különös figyelmet a felület sérüléseire, távolítsák el a reszelékeket, csavarokat, szegecseket és egyéb építészeti hulladékot. A vágott (gyárilag is) éleket és sérüléseket megfelelően biztosítsák. Ezen részekre a garancia nem vonatkozik.
 • A felület optimális külsejének és állósága fenntartása érdekében ajánlott 1 év elteltével ellenőrizni.   Ez ehetővé teszi a további ellenőrzések, mosás és karbantartás gyakoriságát meghatározni.  Ezen időszak a környezettől függő. Különösen azokról a helyekről van szó, amelyek természetes módon nem tisztítottak. A mosást és karbantartást szakszerűen kell végezni. A Vevő köteles a karbantartást dokumentálni.
 • A felület mosásához és karbantartásához ehhez rendeltetett szereket használjanak.   A leveleket, füvet, földet és egyéb tárgyakat távolítsák el.
 • Kosz és egyéb szennyeződés halmozódásának helyét, ahol természetes módon eső nem mossa (pl. nyúlványok alatt) tisztítsák rendszeresen.
 • A helyi sérüléseket, melyek a burkolat rongálódását és a felület korrodálását eredményezhetik, rendszeresen ellenőrizzék és javítsák.
 • A lemezek rögzítését szervezzék meg oly módon, hogy minél kevesebbet lépjenek a már rögzített felületekre. Fennáll a lakkfelület sérülésének veszélye.
 • Amennyiben szükséges a hullám aljára lépjenek, úgy hogy ne deformálják a lemez felületét. Ügyeljenek arra, hogy a cipőtalpukon ne maradjon a lemez megmunkálása vagy vágása idején keletkezett szennyeződés, ezek a lakkfelületet sérülését okozhatják.  Ajánlatos puhatalpú cipő használata.
   

A Fentiek be nem tartása az esetleges reklamációk elutasítását eredményezheti!

 
hover